Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Asscher: 'Diepe spijt en berouw over slavernijverleden'

1 juli 2013, 15.13 uur · Aangepast 12 juli 2013, 06.56 uur

De Nederlandse regering betuigt 'diepe spijt en berouw' over het Nederlandse slavernijverleden.

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher deed dat vanmiddag in een toespraak bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij, nu 150 jaar geleden.

Asscher haalde in zijn speech in Amsterdam bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark de 'mensonterende praktijk van de slavernij' aan en vroeg zich hardop af waarom Nederland daar niet veel eerder een eind aan heeft gemaakt.

'Ik sta hier namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid', zei Asscher, die hiervoor applaus kreeg.

Asscher ging daarmee verder dan premier Mark Rutte die vorig jaar stelde dat slavernij heeft 'ontmenselijkt', maar niet met zoveel woorden spijt betuigde. De onder meer door de Surinaamse organisatie Collectief Broki gevraagde excuses bood ook Asscher echter niet aan.

Dat is voor opeenvolgende kabinetten altijd een stap te ver geweest. Al in 2001 betuigde het toenmalige kabinet diepe spijt, maar daar is het altijd bij gebleven. Collectief Broki kondigde vorige maand aan excuses via internationale organisaties te willen afdwingen.