Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Filmreclame van De Uitkijk tegen de regels

13 juli 2013, 19.18 uur · Aangepast 15 juli 2013, 13.17 uur

Stadsdeel Centrum heeft een brief gestuurd naar De Uitkijk dat de oude bioscoop zich niet aan de regels houdt.

Volgens regels uit 2008 mag het - naar eigen zeggen - oudste filmtheater van Nederland bijvoorbeeld geen affiches ophangen met de namen van de films die er te zien zijn in de ruim 100 jaar oude bioscoop. En volgens regels uit 2009 wijkt de kleur van de gevel te veel af van het beschermde stadsgezicht.

Ook niet heel handig voor De Uitkijk is dat ze van het stadsdeel de ramen niet mogen afdekken. Volgens de Huub Roelvink van De Uitkijk 'komt het er in de praktijk op neer dat we bepaalde ruimtes niet kunnen verduisteren en daardoor onze functie als bioscoop niet naar behoren kunnen vervullen'. Dat zegt hij zaterdag in Het Parool.

Eigenaar Bart Lubbers vindt de brief maar raar. 'Ze vragen Tuschinski toch ook niet of ze de bioscoop alsnog willen laten aansluiten bij de omliggende gebouwen?', vraagt hij zich af.

Stadsdeel Centrum laat weten dat ze met De Uitkijk willen kijken naar een manier dat zowel de bioscoop kan blijven bestaan en dat de bioscoop zich aan de regels houdt. 'We zijn er niet op uit het De Uitkijk onmogelijk te maken', aldus een woordvoerder.