Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ouders Marokkaanse criminelen profiteren mee'

15 juli 2013, 17.54 uur · Aangepast 21 februari 2014, 13.04 uur

Ahmed Marcouch wil dat de Marokkaanse gemeenschap jonge criminelen gaat aanpakken, maar ziet vaak het tegenovergestelde.

Dat zei de PvdA'er afgelopen zaterdag op Radio 1. Marcouch wil dat de Marokkaanse gemeenschap actief informatie over criminelen geeft aan de politie. Ook bijvoorbeeld als een buurjongen opeens in een dure auto rijdt zonder dat hij een echte baan heeft.

'Etnische solidariteit', geeft Marcouch als reden dat Marokkanen bijna nooit meewerken met de politie. Ook zou de kloof tussen de Marokkanen en de politie te groot zijn en zouden Marokkanen bang zijn voor wraak wanneer ze iemand zouden 'verraden'.

Marcouch zou naar eigen zeggen zelf zijn kinderen aangeven wanneer ze misdaden zouden plegen. Dat doen anderen niet genoeg, zegt hij. 'Vaak zie je dat ouders meeprofiteren, dus die zou je eigenlijk ook moeten aanpakken', zegt Marcouch.

'Ik sluit niet uit dat die ouders gewoon meeprofiteren van het dat geld dat jongens maken. Dus als je geld krijgt van je criminele zoon, als je een televisie of een auto of een huis in Marokko voor je wordt gebouwd...' Op de vraag of hij dit zeker weet, zegt hij: 'Ik sluit dat niet uit. Die voorbeelden zijn er. Maar die moet je gewoon plukken.'