Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flinke onrust over privacy parkeerders

29 juli 2013, 19.30 uur · Aangepast 31 juli 2013, 19.45 uur

Er is flinke onrust ontstaan over de privacy van parkeerders in Amsterdam. De Belastingdienst heeft alle parkeergegevens van het jaar 2012 opgevraagd en gekregen.

Zo kunnen ze zien wie er bijvoorbeeld privé reed met zijn lease auto. De gemeente en de dienst die de parkeergegevens beheert garandeerden echter dat de privacy van parkeerders gewaarborgd wordt.

Zo geeft de website van de gemeente op de vraag 'Komt mijn privacy in het gevaar bij parkeren op kenteken?' Als antwoord: 'Nee. De geregistreerde kentekens worden alleen gebruikt voor controle en handhaving.'

Het NRC schreef dit weekend echter dat de Belastingdienst alle parkeergegevens over 2012 in handen heeft. Ze willen bijvoorbeeld kijken of mensen niet prive rijden met hun leaseauto en daar dus met terugwerkende kracht belasting over moeten betalen. D66 Amsterdam vindt dit onbegrijpelijk en gaat vragen stellen in de raad.

Ook het College Bescherming Persoongegevens zegt dat burgers mogelijk misleid worden doordat gesteld wordt dat de gegevens na acht weken gewist worden. De gemeente en de beheerder van de parkeergegevens geven aan dat ze de kwestie uitzoeken en dat het te ingewikkeld is om vandaag al met een reactie te komen.