Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Horrorhotel' Damrak niet weg te krijgen

16 augustus 2013, 15.49 uur · Aangepast 18 augustus 2013, 23.27 uur

Stadsdeel Centrum wil af van het dubieuze Delta Hotel aan het Damrak, maar staat machteloos.

'Het slechtste hotel waar ik de afgelopen vijf jaar ben geweest.' 'Dit nooit meer, allemaal bedluis.' Het zijn enkele uitspraken van reizigers op tripadvisor.nl. Ook de gemeente is niet blij met het hotel, maar om een andere reden. Dat meldt Het Parool.

De financiers en de exploitanten van het horrorhotel zijn volgens de gemeente louche. Toch lukt het ze maar niet om iets te doen aan het hotel. Zelfs de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) biedt geen uitkomst. De wet is bedoeld om gemeenten de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies te laten toetsen. Probleem is dat een hotel niet 'Bibob-plichtig' is. De financiers willen alleen vertrekken als er een groot bedrag wordt neergelegd voor het hotel.

Het pand is momenteel in het bezit van een Israëlische witwasser en de Israëlische Barazaniclan en het hotel wordt gerund door Effe Liaten bv. Dit bedrijf is volgens de rechtbank door de clan gebruikt voor witwassen en andere fraude. Eerder lukte het de gemeente wel een aantal hotels van de familie te sluiten. 

De gemeente wil nu het hotel de zaken dusdanig bemoeilijken dat ze uit zichzelf uiteindelijk de handdoek in de ring gooien zo laat Jan-Jaap Eikelboom weten van Stadsdeel Centrum.