Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oplichters slaan toe met slinkse wisseltruc

22 augustus 2013, 15.32 uur · Aangepast 23 augustus 2013, 13.20 uur

Twee oplichters zijn erg creatief te werk gegaan bij het uitvoeren van een wisseltruc.

Op maandag 27 mei spreken de oplichters even na 12.00 uur een 61-jarige man aan bij een parkeerautomaat op de Europaboulevard in Zuid. Ze vragen om hulp bij het betalen van een parkeerkaartje.

Eén van de mannen zegt in het Engels met een Oost-Europees accent dat hij geen pinpas heeft en de parkeerautomaten accepteren ook geen contant geld. Daarom geeft hij het slachtoffer een 2 euro-munt met de vraag of hij kan pinnen.

Wanneer de man dat vriendelijk doet, tikt de andere oplichter op zijn schouder en vraagt hij of een briefje van 10 euro op straat van de man is. In het korte moment van afleiding wisselt de andere dader de pinpas van het slachtoffer om met een andere bankpas.

De volgende dag ontdekt het slachtoffer dat hij niet meer zijn eigen pinpas in zijn protemonnee heeft zitten. Wanneer hij de bank belt, blijkt dat er forse bedragen van zijn rekening zijn opgenomen. De bankpas die de man 'kreeg' van de oplichters bleek eerder in een café op de Nieuwmarkt te zijn gestolen.

Op beelden gemaakt in een parfumerie aan het Osdorpplein zijn twee mannen te zien die een dag na de diefstal van de pas een aantal grote aankopen met de gestolen pas doen.

Klik hier voor een signalement van de oplichters.