Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ophef over 'Hamas-tekening'

28 augustus 2013, 17.25 uur · Aangepast 29 augustus 2013, 17.31 uur

Een kunstwerk in Slotervaart zorgt voor veel ophef. Op een muur in de Jan Vethstraat prijkt sinds 11 maanden een tekening, die in twee dagen tijd bekend kwam te staan als een 'Hamasschildering'.

Op de muurschildering is een Palenstijnse vlag afgebeeld, een jongen die een gooiende beweging maakt en letters die het woord 'Gaza' lijken te vormen. Na een bericht op GeenStijl besloot woningbouwvereniging Eigen Haard, die de tekening betaald heeft, de vlag te laten verwijderen. Vandaag werd die overgeschilderd.

Volgens Eigen Haard was de vlag oorspronkelijk geen onderdeel van het kunstwerk. Kunstenaarscollectief TATC, verantwoordelijk voor de afbeelding, is niet blij met de actie van de woningbouwvereniging. Volgens de kunstenaars was de vlag was wel degelijk onderdeel van de tekening en bovendien had deze geen politieke betekenis.

De zogenaamd stenengooiende jongen, is volgens TATC een straatvoetballer. Wie de gehele tekening bekijkt, kan ook duidelijk een bal zien. Ook zou er geen Gaza op de tekening staan, maar gaat het om versiersels die lijken op Arabische letters. Het collectief heeft een advocaat in de arm genomen omdat Eigen Haard het kunstwerk vernield heeft.

Woordvoerder Wim de Waard van Eigen Haard laat weten dat de vlag al een tijdje geleden op de muur is geschilderd. 'We wisten dat hij er van. Maar het ligt nog iets genuanceerder, het is er pas opgeschilderd toen de vlag aan de overkant is weggehaald. Bedoeld of niet, het lijkt op een statement. Daar stellen we onze muren niet voor ter beschikking.