Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede kans groenbakken in de stad

9 september 2013, 19.32 uur · Aangepast 11 september 2013, 19.45 uur

Er zijn opnieuw plannen om het groente, fruit en tuinafval te scheiden in de stad. Tien jaar geleden mislukte dit nog, omdat veel Amsterdammers lak hadden aan de regels en het verkeerde afval in de GFT-bakken gooide, waardoor de compost onbruikbaar werd.

De bewoners van Geuzenveld hebben allemaal naast een eigen vuilnisbak ook een Groenbak. De gemeente wil dit nu weer herinvoeren in de rest van de stad. Omdat natuurlijk niet iedereen een benedenwoning heeft en dus een eigen groenbak voor de deur kan krijgen wordt dit maatwerk.

"We gaan werken met containers of ondergrondse containers of we zitten ook te denken aan een proef met Waternet om op de Amerikaanse manier vergruizers in de gootsteen te hebben en via riool te laten afvoeren" aldus Els Verdonk, portefeuillehouder Afval.

Van groenafval kan onder andere biogas gemaakt worden. Dit kan worden verkocht en levert de gemeente dan weer geld op waarmee zij het project kunnen financieren. 

Bij de najaarsbesprekingen in de Gemeenteraad zal duidelijk worden of de Amsterdammers vanaf volgend jaar naast hun papier en glas ook weer hun groene afval zullen moeten gaan scheiden..