Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkeervergunning straks alleen voor schone auto’s

11 september 2013, 14.53 uur · Aangepast 13 september 2013, 15.00 uur

Vervuilende personenauto's en bestelbusjes krijgen vanaf medio 2014 niet langer een nieuwe parkeervergunning in Amsterdam. Met deze maatregel wil de gemeente het wagenpark en daarmee de lucht in de stad schoner maken.

Verkeerswethouder Eric Wiebes maakte de maatregel bekend in een brief aan de gemeenteraad. Voor bestaande parkeervergunningen en ontheffingen verandert er niets. Maar van Amsterdammers die hun voertuig vervangen, verlangt de gemeente dat ze een schonere kopen.

Nieuwe parkeervergunningen verstrekt de gemeente alleen nog maar aan dieselvoertuigen van na 1 januari 2005 en benzineauto's van na 1 juli 1992.

Verder krijgen eigenaren van de meest vervuilende auto’s een premie aangeboden om ze te stimuleren afstand te doen van hun brik. De gemeente denkt aan een bedrag van 500 euro voor personenauto’s en 1000 euro voor bestelauto’s.

Een woordvoerder van milieudefensie laat in een reactie weten: 'Wiebes ruilt maatregelen voor gezonde lucht in voor boterzachte beloftes. Wiebes' plan geen parkeervergunning te verlenen voor vervuilende voertuigen is goed, maar raakt maar een klein deel van het verkeer. Ook het vervuilende verkeer van buiten Amsterdam moet worden geweerd', aldus Stumpe.