Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Rapporten Who's afraid of Red, Yellow and Blue eindelijk openbaar

12 september 2013, 11.04 uur · Aangepast 12 september 2013, 15.22 uur

De gemeente moet binnen zes weken twee rapporten openbaar maken over de restauratie van het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue III. Dat heeft de Raad van State beslist.

Het schilderij werd in 1986 ernstig toegetakeld met een mes in het Stedelijk Museum. Het werd verscheept naar New York voor restauratie maar volgens kunstkenners kwam het in slechtere staat terug dan dat het erheen ging. Restaurator Goldreyer zou met een verfroller gewone huis-tuin-en-keukenverf op het doek hebben gesmeerd. De gemeente Amsterdam liet het doek onderzoeken en spande een rechtszaak aan tegen Goldreyer. 

Die zaak eindigde in een schikking, de details van de restauratie bleven achter gesloten deuren. Drie jaar geleden zette kunsthistorucus en journalist Jhim Lamoree zijn zinnen op de rapporten. Hij stapte naar de rechter toen hij ze niet kreeg van de gemeente. En die stelde hem dus in het gelijk. 'We zullen eindelijk te weten komen hoe het precies is gerestaureerd,' zegt hij tegen de Volkskrant. Wordt ongetwijfeld vervolgd.