Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boekhandelaar schrikt van armoedige klanten

12 september 2013, 19.03 uur · Aangepast 18 september 2013, 13.52 uur

Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel in Bos en Lommer heeft nogal wat los gemaakt met een column over armoedige klanten.

Burger die ook bekend is als panellid van De Wereld Draait Door schrijft in een column hoe allemaal klanten die ze normaal nooit ziet in haar winkel aan de Bos en Lommerweg, opeens stonden te dringen om het gratis 'Droomboek' te kunnen afhalen.

'Maar ik schrik er ook van. Niet van de greediness waarmee deze mensen hun gratis boek ‘opeisen’, maar van de armoede. Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend', schrijft Burger onder andere.

Burger is de armoedige klanten niet gewend, bijvoorbeeld omdat je alleen kunt pinnen in haar winkel. 'Door onze keuze voor pin-only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek "gecreëerd", waarmee het aangenaam werken is, waarmee een goed rendement te behalen is. Als ik me voorstel dat ik ook losse enveloppen zou verkopen en hoeveel tijd ik dan per klant bezig zou zijn… Dit soort gesprekken gaat langzaam, je krijgt er vaak hele levensverhalen bij', schrijft ze.

Op sociale media en in de reacties onder de column zijn er kritische opmerkingen te vinden over de column. Die zou elitair zijn en uit de hoogte.