Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ajaxfans kondigen demonstratie aan in Eindhoven

20 september 2013, 22.13 uur · Aangepast 26 september 2013, 01.55 uur

Ajaxfans willen zaterdagavond demonstreren in Eindhoven. Ze zijn het er niet mee eens dat ze zondag niet welkom zijn bij PSV-Ajax. De gemeente Eindhoven heeft de hulp van Amsterdam ingeroepen om dit te voorkomen, zei burgemeester Van der Laan op AT5.

Omdat er gewerkt wordt aan het spoor kunnen de Ajacieden niet, zoals gebruikelijk, per trein naar Eindhoven voor de wedstrijd. Afgelopen week hebben Ajax, de supporters en Amsterdam er veel aan gedaan om de wedstrijd toch te kunnen bezoeken maar dit leverde geen resultaat op. Woensdag spande de supportersvereniging samen met Ajax nog een kort geding aan maar ook dat haalde niets uit. 

Nu hebben supporters aangekondigd zaterdagavond te willen demonstreren zei Van der Laan in het programma De Burgemeester op AT5. De Ajaxfans hebben zich in Eindhoven gemeld bij de autoriteiten. Van der Laan: 'In Eindhoven heb je een regeling dat je bepaalde demonstraties met minder dan 250 mensen alleen maar hoeft aan te melden. En ik begreep nu dat er een aanmelding is geweest voor 249 mensen. Als die gaan dan heb je wel een probleem.'

De gemeente Eindhoven heeft Amsterdam nu om hulp gevraagd: 'Om die reden ben ik gebeld door de burgemeester van Eindhoven of we daar nog een extra inspanning op kunnen leveren. En daarom ga ik vanavond in gesprek met Ajaxsupporters want ik probeer natuurlijk te helpen om te zorgen dat het daar niet mis gaat.' Van der Laan benadrukte dat hij vindt dat het de laatste tijd juist heel goed gaat met de Ajaxsupporters. Hij hoopt daarom dat de fans niet naar Eindhoven afreizen. Vanavond gaat hij met de supporters in gesprek op het Amsterdamse stadhuis.