Start van hoofdcontent

Stad

nl

Faiza Oulahsen zit zeker twee maanden vast in Rusland

29 september 2013, 17.20 uur · Aangepast 1 oktober 2013, 13.55 uur

Faiza Oulahsen, de Amsterdamse campagneleider van Greenpeace, blijft nog zeker twee maanden vastzitten in Rusland.

Dat geldt ook voor de andere Nederlander die opgepakt werd, chef machinekamer Mannes Ubels. Hun voorarrest is verlengd tot 24 november. Dat heeft een rechter-commissaris in het Russische Moermansk zondag besloten, meldt Greenpeace. Ook de 28 andere opvarenden blijven in de cel.

De Greenpeace-activisten zijn nog niet officieel aangeklaagd, maar worden vooralsnog verdacht van piraterij. Daar staat tot vijftien jaar gevangenisstraf op.

'We hadden het wel verwacht, maar het is zeer teleurstellend', laat een woordvoerder van Greenpeace in een reactie weten. De milieuorganisatie gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen het besluit.

Oulahsen, Ubels en 28 anderen waren ruim een week geleden opgepakt. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom in de buurt van Nova Zembla. Gazprom en Shell willen in het poolgebied naar olie boren. Volgens Greenpeace is het platform in slechte staat.

Het Nederlandse kabinet had woensdag geëist dat Rusland de bemanning van de Arctic Sunrise zou vrijlaten en het schip 'onmiddellijk' zou vrijgeven.