Start van hoofdcontent

Stad

nl

Luxebordeel Yab Yum blijft gesloten

4 november 2008, 11.32 uur

Het luxebordeel Yab Yum in Amsterdam blijft dicht. Het besluit van de gemeente om de vergunning van de seksclub in te trekken, was terecht. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald.
Yab Yum sloot 4 januari de deuren van het pand aan het Singel nadat Amsterdam de licentie had geweigerd. Dat gebeurde omdat de gemeente bang is dat er criminele activiteiten in de zaak plaatsvinden.
De rechtbank is van mening dat dat risico inderdaad bestaat en wel in de persoon van Harrie Stoeltie, lid van de Hells Angels en zwager van eigenaar Hennie Vittali. Hij werkte tot voor kort als hoofd beveiliging in de seksclub.
Omdat Stoeltie in het verleden meerdere malen werd veroordeeld voor geweldsdelicten, is de rechter van mening dat er inderdaad een kans is dat in Yab Yum criminele activiteiten plaatsvinden. Dat hij er inmiddels niet meer werkt, doet daar niets aan af, aldus de rechtbank.
Voor de bewering van de gemeente dat Yab Yum feitelijk in handen is van de Hells Angels en dat zij het bordeel door middel van afpersing in handen hebben gekregen, is volgens de rechter geen bewijs. De vorige eigenaar heeft inderdaad verklaard te zijn afgeperst, maar er zijn onvoldoende aanwijzingen dat de motorclub daar iets mee te maken heeft.
Advocaat Klaus Vink van Yab Yum noemde de uitspraak in een reactie teleurstellend, maar zei wel dat die hem heel veel hoop geeft. Hij wijst er op dat van alle beschuldigingen van de gemeente alleen het feit dat Stoeltie leidinggevende was bij de zaak overeind is overgebleven. De raadsman zal dan ook in hoger beroep gaan.
De gemeente trok de vergunning van Yab Yum in op basis van de wet Bibob. Daarmee kunnen overheden een licentie weigeren als zij vermoeden dat een ondernemer die misbruikt voor criminele activiteiten.

Lees ook:
16 november 2007: Yab Yum moet de deuren sluiten
16 januari 2008: Yab Yum verder in de escortbranche
21 augustus 2008: Geen geldstromen Yab Yum en Angels

En:
Interview met Theo Heuft, voormalig eigenaar Yab Yum (22 november 2007)