Start van hoofdcontent

Stad

nl

Teeven biedt vluchtelingen onderdak in Ter Apel aan

30 september 2013, 13.22 uur · Aangepast 1 oktober 2013, 09.07 uur · Foto: Vincent

Uit het gesprek dat de bewoners van de Vluchtflat vanochtend met burgemeester Van der Laan hebben gehad, is nog niet duidelijk geworden wat er na vandaag met de asielzoekers gaat gebeuren.

Wel zou staatssecretaris Teeven onderdak in het uitzetcentrum in Ter Apel hebben aangeboden, mits ze meewerken aan hun terugkeer naar land van herkomst. De bewoners die wel naar Ter Apel willen, kunnen zich daarvoor maandag inschrijven.

'Vervoer wordt geregeld. Voor mensen die geen gebruik willen maken van het aanbod van de staatssecretaris, ziet de gemeente geen nieuwe gefaciliteerde mogelijkheden voor opvang', zegt een woordvoerder van Van der Laan. 'Kwetsbare mensen en mensen met psychische problematiek worden door de gemeente opgevangen.'

Ontruiming van start
Vanochtend is begonnen aan de ontruiming van de Vluchtflat aan de Jan Tooroplaan, de hele huisraad verdwijnt in de container terwijl de vluchtelingen hun spullen bij elkaar zoeken. De ontruiming gebeurt in een goede, ongedwongen sfeer.

Een vrijwilligster die betrokken is bij de asielzoekers, meldde vanochtend dat de vluchtelingen mogelijk naar de parkeerplaats naast de flat verhuizen. De ongeveer 150 illegalen zitten sinds eind mei in de gekraakte flat in Nieuw-West. Ze mochten daar tot 1 oktober blijven als ze zich aan de opgestelde huisregels zouden houden.

Vincent