Whatsapp

112

Jeugdbende kweekvijver voor criminelen

3 oktober 2013, 10.02 uur · Aangepast 5 oktober 2013, 10.15 uur

Slechts een derde van de leden van drie grote beruchte criminele jeugdgroepen, zoals de Willem Drostgroep uit West, is sinds de eeuwwisseling op het rechte pad gekomen, de rest is nog altijd crimineel.

Dat zou blijken uit het onderzoek Jeugdgroepen van toen, zo meldt dagblad Trouw. Vandaag wordt het rapport gepubliceerd. Onderzoekers reconstrueerden de criminele carrières tot en met 2012 van leden van criminele jeugdgroepen in West en in Utrecht-Kanaleneiland en Dordrecht-Krispijn.

Daaruit blijkt dat een derde zich inmiddels heeft ontwikkeld tot zware crimineel en zich bezig houdt met bijvoorbeeld drugs- en mensenhandel. Nog eens een derde houdt zich nog bezig met kleine en middencriminaliteit. De rest lijkt van het criminele pad afgegaan. Zekerheid daarover is er echter niet. Een deel van de jongeren is 'uit beeld', ze komen niet in lokale politieregisters voor, maar zouden nog wel elders actief kunnen zijn, bijvoorbeeld internationaal.

Uit het onderzoek zou wel blijken dat de aanpak van jeugdbendes in positieve zin is veranderd ten opzichte van die rond de eeuwwisseling, toen er sprake was van repressief zero tolerance-beleid. De huidge aanpak, waarbij ook jeugd- en gezinszorg, reclassering en de gemeente betrokken zijn, lijkt beter te werken.

In het onderzoek wordt er voor gepleit de jongeren nauwkeurig te blijven volgen, aangezien een aanzienlijk deel niet alleen zwaar crimineel is geworden, maar ook vuurwapengevaarlijk. 'Sommigen gebruiken hun pistool bij wijze van spreken net zo makkelijk als hun mobiele telefoon, dat is zorgelijk', aldus onderzoeker Henk Ferwerda in Trouw.

frank Buis/AT5
Whatsapp