Start van hoofdcontent

Stad

nl

Biggen staan in de kou op nat voetbalveld

14 oktober 2013, 18.58 uur · Aangepast 15 oktober 2013, 13.29 uur · Foto: Dafne Westerhof

Op een verlaten voetbalveld in Noord staan 20 biggen in de stromende regen. Ze zouden geen degelijk hok hebben.

Meerdere omwoners maken zich zorgen om de omstandigheden van de dieren. Ze hebben geen goede schuilplek  tegen de regen en de wind. Wel zou er een soort afdakje staan zonder zijwanden. Omdat het voetbalveld een moeras is geworden, kunnen ze daar niet op liggen. 

De eigenaar van de dieren zegt dat er snel een hok geplaatst wordt. In een reactie op Facebook laat de eigenaar van de biggen weten: 'We stellen jullie interesse en medeleven met de varkens zeer op prijs maar er is niets aan de hand. Deze varkens horen buiten te leven en kunnen tegen een flinke regenbui. Deze week wordt er nog een hok geplaatst waar ze in kunnen schuilen als ze dat willen."

De Partij voor de Dieren heeft  inmiddels vragen ingediend over de kwestie bij verantwoordelijke wethouder Eric van der Burg. De eigenaar van de dieren zou namelijk de wet overtreden, omdat hij wettelijk verplicht is de dieren een degelijke schuilplek te bieden. De partij vindt dat het dierenwelzijn van de biggen onvoldoende wordt gewaarborgt, omdat een goede schutting tegen slechte weersomstandigheden ontbreekt.  

De dieren staan al drie weken onder deze omstandigheden in het drassige weiland in het kader van een crowd-fundingproject voor een buurtboerderij.