Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Speurhonden Schiphol moeten te hard werken'

16 oktober 2013, 13.18 uur · Aangepast 18 oktober 2013, 15.32 uur · Foto: Peter de Neef

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen om de arbeidsomstandigheden van de speurhonden op Schiphol en heeft vragen gesteld in de raad.

Zo zouden de honden te weinig pauze krijgen. Een medewerker van een bedrijf werkzaam in de beveiliging op Schiphol vertelt aan AT5 dat honden vaak lang onafgebroken door moeten werken.

'Ze horen idealiter na twintig minuten werk een pauze van twintig minuten te krijgen. Maar ik zie het vaak gebeuren dat de honden lang ingezet worden en daardoor hun behoefte doen in de loods of door oververhitting moet braken.' 

Werk voor twee
Volgens deze zelfde medewerker is het op te lossen door honden elkaar meer af te laten lossen. 'Ik denk dat dat niet gebeurt omdat je dan ook twee honden moet inzetten, en dat kost geld.' 

Partij van de Dieren wil dat er een speciale regeling komt voor honden voor het werken bij extreme weersomstandigheden. 'Er worden honden ingezet die het werk niet aankunnen. De hoeveelheid arbeid die ze verrichten, wordt normaal gesproken door twee honden gedaan', zegt een woordvoerder van de partij.

Het is echter niet aan Schiphol of de gemeente om daar iets aan te doen. De honden zijn eigendom van een bedrijven die voor het speurwerk op de luchthaven worden ingehuurd. En wetten voor de werkomstandigheden van werkhonden bestaan niet. 

De Tweede Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren gaat de werkomstandigheden nu mogelijk aan de kaak stellen.