Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tientallen tegenstanders Zwarte Piet in Stopera

17 oktober 2013, 13.31 uur · Aangepast 29 augustus 2014, 04.04 uur

De 21 Amsterdammers die bij de gemeente bezwaar hebben gemaakt tegen de jaarlijkse sinterklaasintocht in de hoofdstad, kregen vanochtend tijdens een officiële hoorzitting massale steun.

Tientallen sympathisanten van de actie 'Zwarte Piet is racisme' waren naar het stadhuis gekomen om de bezwaarmakers een hart onder de riem te steken.

De hoorzitting is hier live te volgen

Het zaaltje waar de bezwaarschriftencommissie donderdagochtend haar hoorzitting hield, bleek te klein voor de toestroom van voornamelijk Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Voor de Zwarte Piet-tegenstanders die niet meer naar binnen konden, werd een aparte ruimte ingericht met een live videoverbinding.

Intocht van tafel
De bezwaarmakers hopen de vergunning voor de feestelijke intocht op 17 november van tafel te krijgen. Zij vinden dat de gemeente Amsterdam geen toestemming mag geven voor het evenement, onder meer omdat het door de aanwezigheid van tientallen Zwarte Pieten een openlijk discriminerend karakter heeft.

De commissie hoort donderdag de argumenten van de bezwaarmakers en het verweer van het intocht-comité aan. Begin november brengt zij een advies uit aan burgemeester Eberhard van der Laan. Dat advies is niet bindend.