Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

27 oktober 2013, 17.54 uur · Aangepast 30 oktober 2013, 09.35 uur

Federatief Joods Nederland (FJN) doet zondag aangifte tegen The Totalitarian Art Gallery, de kunstgalerie die Mein Kampf verkoopt. Dat bevestigde voorzitter Herman Loonstein.

Zaterdag berichtte NRC dat het boek bij een galerie aan het Singel te koop is. Loonstein hoopt dat het boek, gescheven door Adolf Hitler, zondag nog uit de handel wordt genomen. 'Het is bij wet verboden om het te verkopen. Bovendien is de verkoop een vorm van haatzaaien', verklaart Loonstein de aangifte. Volgens hem moet de eigenaar strafrechtelijk vervolgd worden en moeten de boeken in beslag worden genomen.

Michiel van Eyck, eigenaar van de galerie waar het boek verkocht wordt, is inmiddels door de politie op de hoogte gebracht van de aangifte. Hij geeft aan een eventuele rechtzaak met vertrouwen tegemoet te zien. Van Eyck gaat de discussie over het verbod op het boek niet uit de weg: 'Er staat zoveel haat en rotzooi op het internet dat een verbod niet meer van deze tijd is. Ook het boek zelf staat in zijn geheel op het web'.

Bovendien is het volgens Van Eyck de vraag of de stichting aangifte kan doen tegen hem. De politie zou tegen hem gezegd hebben dat dan eerst door FJN geconstateerd moet worden dat het boek bij hem verkocht wordt en moeten ze het boek ook aangeboden hebben gekregen. Daarvan is volgens de galeriehouder geen sprake.

Overigens stonden de boeken al jaren in de galerie, maar was er weinig vraag naar. Zaterdag en zondag, na berichtgeving in de media, ging het hard met de verkoop. Van Eyck heeft nog een Engelse, Duitse en Nederlandse versie van het boek in zijn winkel staan, maar die zijn niet bestemd voor verkoop.