Start van hoofdcontent

Stad

nl

Om de dag overleden persoon gevonden

31 oktober 2013, 11.16 uur · Aangepast 1 november 2013, 21.44 uur · Foto: Martin Damen

In Amsterdam en een aantal aangrenzende plaatsen wordt om de dag een overleden persoon gevonden die al langer dan 24 uur onopgemerkt in een woning ligt.

Dit blijkt uit een onderzoek van de GGD. Eens in de tien dagen wordt er zelfs een persoon gevonden die al twee weken of langer overleden is. Gemiddeld vijf keer per jaar wordt er een lichaam gevonden waarbij de overledene al langer dan twee maanden in de woning ligt. 

Een fors deel van de vondsten wordt gedaan in Amsterdam. Van de overledenen die pas na tenminste twee weken worden gevonden ligt dit percentage zelfs op 86%.

Dit komt volgens de GGD onder andere doordat het bijna altijd alleenwonenden betreft en die zijn er in Amsterdam meer dan in de omringende gemeenten. Ook hebben er in de stad relatief veel mensen te kampen met psychische-, drank- of drugsproblemen. 

Voorkomen onmogelijk
'Het is onmogelijk om geheel te voorkomen dat mensen onopgemerkt dood in hun woning liggen', stelt de GGD. 'Wel zijn er mogelijkheden om vroeg in te grijpen bij mensen die tijdens het leven al hulpbehoevend zijn'.