Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse invasie in Moskou

7 november 2013, 12.48 uur · Aangepast 7 november 2013, 23.30 uur

Ondanks het mislukte Nederland-Ruslandjaar kunnen ze In Moskou dit weekend niet om Amsterdam heen. Onze crème de la crème strijdt voor grootse prijzen.

In het stadhuis van de Russische hoofdstad is zaterdag de finale van Miss Universe. En een van de mooiste deelneemsters is de Amsterdamse Stephanie Tency. Wij kennen haar nog als het mooiste meisje van de provincie en later bleek ze de mooiste van het hele land te zijn. En wie weet is ze zaterdag de mooiste van het hele universum.

Een avondje eerder doet in de Luzhniki Minor Sports Arena een andere schaarsgeklede Amsterdammer een gooi naar een prijs. Badr Hari keert terug in de ring en neemt het op tegen Alexey Ignashov. Eerder dit jaar ging Badr nog knock-out in Moskou, maar wellicht gaat het dit keer met de steun van Cristiano Ronaldo beter.

Op zaterdag en zondag speelt het Koninklijk Concertgebouworkest in Moskou. Op zaterdag in het Tchaikovsky Conservatory, en op zondag in de prestigieuze Tchaikovsky Hall. Het COC wil graag dat het orkest 'actie onderneemt' tijdens het concert, maar dat zijn de musici niet van plan. Verder loopt 9 november ook koning Willem-Alexander rond in Moskou, maar dat is geen Amsterdammer.

Amsterdam-Ruslandjaar
Het is nog afwachten of het klassieke orkest, de beauty queen of de kickbokser de meeste indruk zal maken dit weekend. Wie keert het tij van het Nederland-Ruslandconflict in ons voordeel? Overigens heeft Amsterdam ook bijgedragen aan het moeizame verloop van het Nederland-Ruslandjaar.

Zo was er protest tijdens het bezoek van de Russische president. Op het Museumplein werd een tegendemonstrantie gehouden bij een geschonken galaconcert waar ook de burgemeester zich kritisch uitliet. En het schip van Greenpeace dat in beslag werd genomen door Rusland heeft Amsterdam als thuishaven en had een Amsterdamse aan boord.