Start van hoofdcontent

Stad

nl

Intocht Sinterklaas gaat door, inclusief Zwarte Piet

8 november 2013, 17.17 uur · Aangepast 12 november 2013, 21.29 uur · Foto: Frank Buis

De rechter heeft het verzoek van de tegenstanders van de Sinterklaasintocht om de vergunning daarvoor in te trekken, afgewezen. Volgens de rechter is de openbare orde niet in gevaar.

Dat betekent dat het kinderfeest op 17 november in zijn huidige vorm door mag gaan. 'De burgemeester heeft een ruime mate van vrijheid bij het verlenen van vergunningen. De rechtbank is het met de burgemeester eens dat de bezwaren onvoldoende zijn om zich te beroepen op het feit dat de openbare orde in het geding komt', aldus de rechter. 

De tegenstanders meenden echter dat het racistische element van Zwarte Piet al genoeg moet zijn om ervan af te zien. Volgens de rechter heeft Van der Laan alle belangen op een goede manier afgewogen en is het niet aan hem om een eindoordeel te geven in de discussie over Zwarte Piet.

Discussie niet afgelopen
'Ik ben doordrongen van de gevoelens van afkeer en pijn die bij de beklagers heerst', zei de rechter. 'Ik wijs erop dat hiermee geen einde aan de discussie hoeft te komen.'

Tegenstanders van Zwarte Piet wilden de knecht van de goedheiligman weren op het kinderfeest. Burgemeester Eberhard van der Laan is echter niet van plan de vergunning voor de intocht in te trekken, waarop enkele bezwaarmakers naar de rechter stapten.