Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Agenten vochten voor hun leven tegen Celtic-fans'

14 november 2013, 10.19 uur · Aangepast 30 november 2013, 02.06 uur

De politie verdedigt het gewelddadige optreden tegen Celtic-supporters.

Vorige week waren er rellen rond het duel tussen Ajax en Celtic. Acht agenten raakten gewond door toedoen van de hooligans, maar ook de Schotten klagen over politiegeweld. Zo doken er beelden op van een agent in burger die op een supporter blijft inrammen met zijn knie.

'Die paar knietjes waren juist nodig om hem onder controle te krijgen', zegt commissaris Jan Pronker vandaag in de Volkskrant. 'Wij hebben proportioneel geweld gebruikt. De politie heeft het prima gedaan.' Volgens Pronker was de man die aangehouden werd zo dronken dat hij niet meer reageerde op pijnprikkels en had hij eerder een agent gestompt.

Op de vraag of de politie iets verkeerds gedaan heeft, antwoordt de politieman: 'Nee, maar wij worden wel als de boosdoener weggezet. Onze mensen hebben moeten vechten voor hun leven. Sommigen hadden bijna hun pistool getrokken. Ze realiseerden zich net op tijd dat dat afgepakt had kunnen worden.' De politie gaat zijn aanpak dus ook niet veranderen.

Waar ging het mis?
De Volkskrant
maakte een reconstructie van hoe het mis ging op de Dam. Eerst was de sfeer gewoon goed. Maar dan... 'Een groepje Ajacieden gaat er met een Schotse vlag vandoor, achtervolgd door de eigenaren van het doek. De politie grijpt in. Er onstaat een opstootje, waarbij Celtic-supporters zijn betrokken. Tientallen agenten in burger mengen zich in de rel. Het werkt als een rode lap op de Celtic-fans, die de agenten voor hooligans van Ajax aanzien', aldus de krant.