Start van hoofdcontent

Stad

nl

GroenLinks wil benzine-scooters de stad uit

18 november 2013, 22.15 uur · Aangepast 21 november 2013, 09.57 uur · Foto: Peter de Neef

GroenLinks heeft een initiatiefvoorstel ingediend om de verkoop van 2-tact scooters aan banden te leggen. Ook staat er in het voorstel dat er bepaalde milieuzone's in de stad moeten komen waar de scooters niet meer mogen rijden.

Voor elektrische scooters wil GroenLinks juist meer ruimte. Vervangingsregelingen en meer oplaadmogelijkheden moeten er komen. Daarnaast wil GroenLinks groene, doorlopende fietsroutes, waar scooters niet mogen rijden en periodieke scooterkeuringen moeten ervoor zorgen dat ze beter voldoen aan milieunormen.

Volgens Fjodor Molenaar, die de plannen indiende, kan het allemaal niet snel genoeg: 'Het college heeft de afgelopen jaren veel te weinig gedaan tegen de vervuilende 2-taktscooters, het meest vervuilende vervoermiddel in de stad, terwijl die er steeds meer rondrijden. Met deze plannen tegen 2-takt en andere scooters wordt de Amsterdamse lucht schoner en gezonder'.

Verder wil GroenLinks dat snorscooters op de rijbaan gaan rijden. Daarvoor startte de partij al eerder een petitie. Die petitie is inmiddels meer dan 1400 keer getekend.