Cultuur

26e editie IDFA vandaag van start

19 november 2013, 22.57 uur · Aangepast 22 november 2013, 10.47 uur

Het Rembrandtplein is vanaf woensdag voor de 26ste keer het middelpunt van het International Documentary Film Festival. 12 dagen lang zijn er in verschillende bioscopen en theaters in totaal 288 documentaires te zien.

Volgens de directeur van IDFA Ally Derks heeft deze editie een "bijzonder programma". In het programma zijn in totaal 56 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma onderdelen. 

Een speciaal themaprogramma is gewijd aan documentaires uit Zuidoost Azië: Emerging Voices from Southeast Asia. De Top 10 wordt verzorgd door de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh, van wie ook een retrospectief te zien is.

'Superjews'
Een opvallende Amsterdamse inzending is de documentaire Superjews. De Israëlische documentairemaakster Nirit Peled verhuisde naar Amsterdam en onderzocht waarom Ajaxsupporters zich 'superjoden' noemen. Ze spreekt daarover F-siders en een holocaust-overlevende.

Zondag 24 november gaat Superjews in premiére in Tuschinski, de voorstelling is helaas al uitverkocht maar de voorstelling  wordt nog een paar keer gedraaid.

Naast Tuschinski en de Munt, worden er ook documentaires vertoond in de Kleine Komedie en het Bijlmertheater. IDFA begint woensdag en duurt nog tot 1 december.