Start van hoofdcontent

Stad

nl

Paal wordt 'Paal der Gerechtigheid'

23 november 2013, 17.34 uur · Aangepast 22 januari 2014, 17.40 uur

Ajax-supporters hebben zaterdagmiddag de paal, waar een agent in burger tijdens de ongeregeldheden rondom Ajax-Celtic tegenaan liep, omgedoopt tot de 'Paal der Gerechtigheid'.

Leden van VAK410, een supportersgroep van Ajax, hebben de paal rood gekleurd met stickers. Op de paal hangt daarnaast een tekst met uitleg waarom het de 'Paal der Gerechtigheid' is.

Volgens de ultra's gebruikten de ME en de agenten in burger buitensporig geweld bij de aanhouding van 'een paar weerloze Schotten'. 'Jullie handhaven de openbare orde, iets waar jullie je veelvuldig achter verschuilen, maar deze dag was het de politie van Amsterdam die de openbare orde hardhandig verstoorde.'  De paal waar de agent in burger tegenaan liep staat voor hen symbool voor gerechtigheid.

'Deze paal wijkt niet voor buitensporig politiegeweld'

Tijdens de rellen op de Dam rondom Ajax-Celtic probeert een agent in burger, na het uitvoeren van een aantal hardhandige arrestaties,  te vluchten voor een groep woedende Celtic-supporters, maar wordt door tram 24 afgesneden van zijn collega's. Hij kijkt achterom naar zijn achtervolgers en rent vervolgens vol tegen de paal op. Terwijl de agent op de grond bijkomt van de botsing krijgt hij nog flinke klappen na van de Schotse fans.

Veroordeling

Afgelopen donderdag werden vijf Celtic-supporters veroordeeld tot celstraffen tot twee maanden voor openlijke geweldpleging tegen de politie. De verwachting is dat de Schotten tegen deze straf in beroep gaan.