Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingen blij met 'Vluchtbajes'

23 november 2013, 18.54 uur · Aangepast 26 november 2013, 16.47 uur

De 'We Are Here!-vluchtelingen', die al ruim een jaar door de stad trekken, zijn blij met het onderkomen dat burgemeester Eberhard van der Laan hen heeft toegewezen. Het komende halfjaar worden ze opgevangen in de Havenstraat.

Na overleg tussen Van der Laan en Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) is besloten de vluchtelingen onder te brengen in het voormalige Huis van Bewaring. Ze krijgen daar een bed, bad en brood van de gemeente. Van der Laan denkt dat zo de rust gecreeërd wordt, die nodig is om aan een definitieve oplossing voor het probleem te werken.

Na het tentenkamp, de Vluchtkerk, de Vluchtflat en het Vluchtkantoor, is het nu voor het eerst dat de gemeente onderdak aanbiedt. Eerder mocht dat niet van het Rijk. In totaal worden 159 vluchtelingen, zij die geregisteerd staan bij Vluchtelingenwerk Nederland, opgevangen. Voor zo'n 80 anderen is geen plek.

De vluchtelingen reageren verheugd op het aanbod van Van der Laan. Volgens hen is het belangrijk om in rust aan de toekomst te kunnen werken. Ook mogen ze vrijwilligerswerk gaan doen, of een stage lopen. Osman, één van de vluchtelingen, stelt dat de stad met het gebaar 'haar barmhartige kant zien'.

Voorwaarde voor het verblijf in de Vluchtbajes is wel dat de vluchtelingen meewerken aan individuele oplossingen voor het probleem. Dat betekent in veel gevallen meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst.