Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoger beroep zaak-Celtic-fans mogelijk pas over jaar

29 november 2013, 12.53 uur · Aangepast 30 november 2013, 00.18 uur

Het kan nog wel even duren voor een groep Celtic-fans daadwerkelijk opnieuw voor de rechter staat.

Dit laat Christian Visser, de advocaat van de groep Celtic-supporters, maandag weten. 'Het hoger beroep is gisteren officieel ingesteld. Dat geeft ons twee weken de tijd om onderzoeksverzoeken in te dienen. Maar aangezien ik een uitgebreid onderzoek verwacht waarin onder meer heel veel getuigen gehoord moeten worden, kan het zomaar nog een jaar duren voor we daadwerkelijk weer voor de rechter staan'.

Visser vertrekt maandag naar Glasgow om de informatie te inventariseren die Celtic heeft verzameld. Celtic heeft 200 klachten binnengekregen van fans die zeggen te zijn aangevallen door de politie rond het Champions League-duel met Ajax. De Schotse club laat daar nu 25 claims van onderzoeken. 

Geweld
Rond het duel van 6 november werden supporters van Celtic eerst aangevallen door hooligans van Ajax. Later kwam het tot ongeregeldheden met de politie, waarbij beide partijen 
veel geweld gebruikten. Vijf Schotse supporters werden afgelopen week veroordeeld tot een celstraf, waarop de supporters een hoger beroep aankondigden.

Agenten 'leren hiervan'
Donderdag lieten leden van een undercover-aanhoudingsheenheid van de politie in gesprek met de Volkskrant al weten dat er nog steeds veel wordt gesproken over de, hardhandige, arrestatie van een aantal Celtic-supporters. 'Howel ze het ervoer eens zijn dat veel fans zich schandelijk misdroegen, blijft hun eigen rol niet onbesproken', schrijft de krant. 'We zijn opgeleid om zo snel mogelijk mensen uit de massa te halen. Dat doen we niet met knietjes en klappen. Normaal gesproken. Ook wij leren hiervan', aldus een teamlid.