Start van hoofdcontent

Stad

nl

Machiniste treinongeluk accepteert taakstraf

4 december 2013, 11.44 uur · Aangepast 6 december 2013, 13.49 uur · Foto: Jos van Zetten

De machiniste van de sprinter die in april vorig jaar bij het Westerpark tegen een intercitytrein botste, gaat akkoord met een taakstraf van 120 uur.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag laten weten. Justitie besloot de vrouw in september strafrechtelijk te vervolgen.

Het OM meende dat de machiniste niet oplettend genoeg was. Bij het ernstige ongeval op zaterdag 21 april 2012 viel één dode. Bijna 200 mensen raakten gewond. Het ongeval vond plaats op het baanvak tussen Centraal Station en station Sloterdijk.

Op dat baanvak was die dag door werkzaamheden slechts een enkelspoor beschikbaar. De machiniste is een rood sein gepasseerd, terwijl ze op de hoogte was dat ze een rood sein zou tegenkomen om een tegemoetkomende trein te kunnen laten passeren. Ze was afgeleid omdat ze belde met een trein voor haar over een defect achtersein.

'Mede omdat het in acht nemen van seinen een hoofdtaak is van een machinist, zijn wij van mening dat dit haar strafrechtelijk is aan te rekenen', stelde het OM. Justitie hield dinsdag een bijeenkomst voor de slachtoffers van het treinongeluk, waar ze tekst en uitleg kregen over het vervolgingsbesluit. Daar waren zo'n 15 mensen bij aanwezig. In de trein zaten ruim 400 reizigers.