Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nelson Mandela overleden

5 december 2013, 23.59 uur · Aangepast 16 december 2013, 06.37 uur

Nelson Mandela is donderdagavond op 95-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika in een toespraak laten weten.

Mandela stierf op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg, volgens Zuma 'op vredige wijze'. Eerder dit jaar, in juni, werd Mandela tijdens een deelraadsvergadering in Zuidoost al herdacht, na foutieve berichtgeving op het internet. Mandela is meerdere keren in de stad geweest, zoals in maart 1999 (zie video).

Oud-stadsdeelvoorzitter Zuidoost Hannah Belliot laat in een reactie weten zeer geschokt te zijn over het nieuws. 'We wisten allemaal dat het zou gebeuren, maar toch zorgt het voor veel verdriet'. Belliot was in 1999 één van de mensen die Mandela in de stad mocht onthalen en bij hem aan tafel zat tijdens een rondvaart door de grachten. Ze herinnert zich hoe ze Mandela de hemel in prees tijdens de boottocht en hem een 'black mozes' noemde, waarop Mandela zijn vrouw aanstootte en haar vroeg wanneer zij eens zo lovend over hem zou spreken.

Ook Ruud Gullit, die Mandela meerdere keren ontmoet heeft, reageert donderdagavond op het overlijden: 'Wat me het meeste ontroerde, was toen hij eens zei: "Nu ik eruit ben, heb ik alleen maar vrienden, maar in de gevangenis had ik niemand. Jij was een van de weinige vrienden." Als iemand dat tegen je zegt, dan ga je nadenken. Dat had een enorme impact op mij, daar kreeg ik rillingen van.'