Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prostituees woest om Loesjeposters

7 december 2013, 13.40 uur · Aangepast 12 december 2013, 11.26 uur · Foto: Loesje.nl

Een groep prostituees en belangenorganisaties ergeren zich mateloos aan de Loesjeposters op de Wallen. Ze hebben daarom een tegenactie ontketend.

Gisteravond verspreidden ze hun eigen posters met teksten als 'Sekswerkers genaaid door Loesje' en 'Oordelen is gemakkelijker dan begrijpen'.

De nieuwe posters zijn ondertekend met Poesje en hangen naast de pamfletten die de ambassadrices Froukje de Both en Bettina Holwerda van de organisatie Free a Girl maandag hebben opgeplakt.

De Loesjeposters op de Wallen zijn onderdeel van een campagne van Free a Girl, die met leuzen als 'Was dat een knipoog of een noodkreet' aandacht vraagt voor misstanden als mensenhandel en gedwongen prostitutie. Volgens Free a Girl zit naar schatting 60 tot 70 procent van de vrouwen niet vrijwillig achter de ramen.

Poesje
De tegenactie van Poesje is een initiatief van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC). Stigmatiserend vindt initiatiefneemster Mariska Majoor de leuzen van Loesje. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en mensen wijzen op het bestaan van misstanden kan ook geen kwaad. Ik word echter wel gillend gek van het eeuwige gezeur en gezeik over zielige meisjes en uitbuiting. De maatschappij continu dat beeld opdringen helpt echt niemand. Sterker nog: het maakt alles erger', aldus Majoor.

De vrouwen van de Wallen bedachten zelf de teksten om een tegengeluid te laten horen. Er zijn zes varianten van de Poesjeposters in omloop, zoals 'Kun je ook slachtoffer zijn van medelijden?', 'My body is my business' en 'Mag ik zelf beslissen wat ik doe?'.