Stad

Topinkomen? Geen subsidie meer

8 december 2013, 00.52 uur · Aangepast 9 december 2013, 08.07 uur

Instellingen waarvan de bestuurders een topinkomen ontvangen, krijgen in het vervolg geen subsidie meer van de gemeente. Dat heeft het stadsbestuur besloten na een voorstel van de SP.

Volgens Laurens Ivens, fractievoorzitter van SP Amsterdam, zijn de nieuwe subsidieregels een belangrijke stap in de strijd tegen topinkomens in de publieke sector. 'Geld van Amsterdammers hoort niet in diepe zakken te belanden', aldus Ivens. 

In de nieuwe voorwaarden wordt opgenomen dat instellingen waarvan de bestuurders meer dan 130% van het salaris van een minister verdienen, de subsidie geweigerd kan worden. Het salaris van een minster bedraagt in Nederland 144.000 euro.

Volgens de SP worden vooral cultuur- en onderwijsinstellingen in de stad door de nieuwe regels geraakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Hogeschool van Amsterdam, het Concertgebouw en het ROC van Amsterdam. Ivens: 'Deze bestuurders moeten nu kiezen tussen het blijven vullen van de eigen portemonnee of het opkomen voor het algemene belang door hun eigen salaris beter passend te maken.'