Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Wim Pijbes fietst nu zelf ook door de tunnel

12 december 2013, 12.02 uur · Aangepast 12 december 2013, 23.26 uur · Foto: Louis

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, verzette zich lange tijd fel tegen fietsers in de passage door zijn museum. Maar inmiddels is hij om en fietst hij zelf ook door de tunnel.

Dat vertelde de 'Nederlander van het jaar' gisteravond in De Wereld Draait Door. Jarenlang probeerde hij een fietsverbod te regelen voor de passage, waar ook de ingangen van het museum zijn. Na heel veel debatten en discussies mochten de fietsers toch door de tunnel blijven fietsen.

'Ik ook', onthulde Pijbes aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. 'Het is fantastisch, en nu ligt er een heel mooi fietspad.' De directeur zegt nu dat hij vooral tegen plannen was waarin het fietspad rood asfalt zou krijgen met strepen erop. 'Gekkigheid' vindt hij dat.

Keurig
'Nu liggen er keurige rode steentjes', constateert Pijbes. 'We hebben hard met gestrekt been gezegd: we willen niet, we willen niet, we willen niet. En nu ligt er iets moois met nieuwe lampen en het is keurig. Er gaat af en toe een scooter doorheen, maar goed, dat wordt ook nog opgelost geloof ik.'

'Dus het is nu echt een keurig iets wat bij het museum past. En die fietsers, die horen er ook bij. I'm fine. Ik fiets er ook doorheen en het is een genot.'