Start van hoofdcontent

Stad

nl

9000 Amsterdammers krijgen miljoenen door fout

13 december 2013, 11.31 uur · Aangepast 25 mei 2014, 13.22 uur

Negenduizend Amsterdammers hebben donderdag miljoenen euro's te veel woonkostenbijdrage van de gemeente gestort gekregen. AT5 heeft sinds donderdagavond meerdere meldingen gekregen van mensen die hun geluk niet op kunnen.

Amsterdammers met een laag inkomen en te hoge woonkosten ontvangen de woonkostenbijdrage van de gemeente als extraatje.

De bedragen die op de rekeningen zijn gestort variëren. Een gelukkige meldt dat hij in plaats van 155 euro maar liefst 15.500 euro op zijn rekening gestort heeft gekregen. Een ander zegt zelfs 23.000 euro te hebben ontvangen.

Foutje
Het gaat om een fout bij de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA). De dienst, die midden in een verhuizing zit, probeert met man en macht het geld terug te krijgen. DBGA heeft inmiddels een crisisteam geformeerd om het geld terug te halen. Een aantal van de negenduizend heeft het geld echter al opzij gezet.

Het totaal aan uitgekeerde bijdragen komt waarschijnlijk boven de 100 miljoen euro uit. De dienst laat weten dat er iets is misgegaan met een bestand. Wat er precies is misgegaan wordt nog uitgezocht, maar het is waarschijnlijk een kwestie van punten en komma's.

Reactie gemeente
'De Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam zal contact opnemen met de mensen die een te hoog bedrag aan woonkostenbijdrage hebben ontvangen. Dit kan enkele dagen duren. Het te hoog uitgekeerde bedrag wordt teruggehaald, het juiste bedrag aan woonkostenbijdrage wordt voor het einde van het jaar overgemaakt. De oorzaak van de fout wordt momenteel onderzocht', laat de gemeente weten.