Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer een pand gekraakt door asielzoekers

13 december 2013, 17.51 uur · Aangepast 19 december 2013, 14.23 uur

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds vorige week door de stad zwierf, heeft een nieuw onderkomen gevonden.

Voor de ongeveer 90 personen van de actiegroep 'We are here too', die niet in aanmerking kwamen voor opvang in de voormalige gevangenis, is vrijdag opnieuw een pand gekraakt, zo lieten ze weten.

De groep moest begin deze maand het kraakpand aan de Weteringschans verlaten. Ze konden niet mee naar de oud-gevangenis aan de Havenstraat, waar zo'n 100 vluchtelingen de komende zes maanden mogen blijven.

Het nieuwe gekraakte pand, de zogenoemde Vluchtgarage, aan de Kralenbeek is eigendom van het stadsdeel Zuidoost, zei een woordvoerster van de asielzoekers. Het betreft het kantoorgedeelte van een oude garage dat volgens de groep al jaren leegstond.

We are here too
'We zijn op de hoogte van het feit dat er wordt nagedacht over een creatieve nieuwe bestemming voor het pand, hetgeen we niet willen tegenhouden', schrijven ze in een verklaring. 'We willen daar graag aan meewerken en meedenken en hopen tot het zover is hier te kunnen blijven wonen.'

De mensen van 'We are here too' wilden ook naar de Havenstraat, maar dat kon niet omdat ze volgens de gemeente niet behoorden tot de asielzoekers van wie de dossiers zijn bestudeerd. Ook waren er voor deze mensen geen afspraken gemaakt met het ministerie van Veiligheid en Justitie.