Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente heeft betalingen aan minima teruggedraaid

16 december 2013, 14.17 uur · Aangepast 19 december 2013, 11.14 uur

De gemeente heeft de betaling van 188 miljoen euro aan per ongeluk uitgekeerde subsidies teruggedraaid. Daarmee is het probleem echter nog niet opgelost. Een aantal mensen haalde het geld van de rekening en staat nu diep in de min.

Afgelopen weekend zijn de miljoenen door de banken naar een neutrale rekening overgeboekt. Sommige minima staan nu behoorlijk rood. Ze hebben het geld naar hun spaarrekening overgemaakt, opgenomen of het is geclaimd door een schuldeiser.

De gemeente overlegt momenteel met de banken hoe er omgegaan zal worden met de kostenpost die het rood staan met zich meebrengt. Na afloop van dat overleg zal de gemeente het geld terug krijgen. De komende tijd zal duidelijk worden hoeveel minima in de min staan en wat de financiële gevolgen daarvan voor de gemeente zijn.

Daarnaast gaat de gemeente gaat haar best doen om de mensen te helpen die door de blunder nu in de problemen zijn gekomen. Mogelijk zullen mensen die het geld of een deel daarvan al hebben uitgegeven in een schuldentraject verzeild raken. 

Excuusbrief

Vandaag heeft de Dienst Belastingen een excuusbrief gestuurd naar alle minima die een verkeerd bedrag op hun rekening hebben gekregen. Door deze fout zijn veel mensen in verwarring geraakt. Ook heeft verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst een brief naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin kondigt hij aan dat er een extern onderzoek zal komen naar de toedracht van de blunder. 

9949 Amsterdammers kregen afgelopen week 10.000 tot meer dan 30.000 euro op hun rekening bijgeschreven.