Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kritische burger ontdekt onterecht preventief fouilleren

17 december 2013, 13.46 uur · Aangepast 19 december 2013, 14.00 uur

Een kritische burger heeft voorkomen dat de gemeente onterecht preventief fouilleert in een deel van stadsdeel Oost.

Al in maart van dit jaar toonde Peter van de Wijngaart van Wij Verdienen Beter aan dat de gemeente de regels rond preventief fouilleren aan de laars lapte. De gemeente maakte bewust of onbewust rekenfouten waardoor er in een veel groter gebied preventief kon worden gefouilleerd dan wettelijk is toegestaan. Er waren namelijk helemaal niet genoeg wapenincidenten per vierkante kilometer.

De gemeente bleef echter ontkennen. Pas toen Van de Wijngaart cijfers opvroeg bij de Dienst Onderzoek en Statistiek kwam het één en ander in beweging. Acht maanden later gaf burgemeester Eberhard van der Laan toe dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. In een brief van 4 november kondigt hij aan dat het 'veiligheidsrisicogebied' wordt verkleind zodat het wel voldoet aan alle criteria.

Hele gebied opgeheven
Deze maand heeft de gemeente het veiligheidsrisicogebied en daarmee het preventief fouilleren helemaal opgeheven. In de periode september 2012 tot augustus 2013 is het aantal wapenincidenten gedaald van 278 naar 198. Daarmee zijn er weer te weinig incidenten per vierkante kilometer. De gemeente benadrukt dat deze laatste beslissing genomen is na een eigen, reguliere evaluatie.