Start van hoofdcontent

Stad

nl

Erfpacht-referendum gaat door

19 december 2013, 11.14 uur · Aangepast 21 december 2013, 22.38 uur

Het referendum over het nieuwe erfpachtstelsel in de stad gaat door. Ruim 28.000 Amsterdammer hebben zich uitgesproken voor de burgerraadpleging.

Uit een brief die burgemeester Eberhard van der Laan woensdagavond naar de raad stuurde blijkt dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad adviseert een referendum te organiseren over de nieuwe plannen voor het versimpelen van het systeem rond het pachten van grond. 

De meeste woningen en bedrijfspanden in de stad staan op gemeentegrond. De gemeente wil het gewraakte erfpachtstelsel drastisch op de schop nemen. Het referendum komt er op initiatief van Stichting Erfpacht Belang Amsterdam. De initiatiefnemers wilden ook de mogelijkheid krijgen om alternatieven voor de erfpacht voor te leggen in een referendum, maar dat staat de gemeente niet toe. Het gaat om een zogenoemd correctief referendum, waarin burgers mogen aangeven of ze het eens zijn met de gemeenteplannen of niet.

Er kwamen meer dan 36.000 steunbetuigingen binnen, daarvan werden er dus ruim 28.000 goedgekeurd. Eerder leek het er nog op dat het benodigde aantal handtekeningen voor het referendum niet gehaald zou worden. Ook ontstond ophef nadat bleek dat de PvdA en Groenlinks studenten, die waren ingehuurd om handtekeningen binnen te halen, hadden afgeluisterd.

Het college stelt voor het referendum te houden op 22 mei 2014, samen met de Europese Parlementsverkiezingen.