Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nagenoeg gelijke straffen in zaak grensrechter

19 december 2013, 15.12 uur · Aangepast 22 december 2013, 14.55 uur

De zes verdachten in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tussen de 1 en 2 jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. De enige volwassen verdachte werd veroordeeld tot 6 jaar cel.

De straffen zijn daarmee nagenoeg gelijk aan de straffen die eerder opgelegd werden door de rechtbank in Lelystad. Het hoger beroep in de zaak diende voor het gerechtshof in Leeuwarden. Vijf van de zeven verdachten waren bij de uitspraak aanwezig. Het hof acht de verdachten schuldig aan het medeplegen van doodslag. Eén verdachte wordt shuldig geacht aan openlijke geweldpleging.  

Richard Nieuwenhuizen (41) werd op 2 december vorig jaar ernstig mishandeld na een thuiswedstrijd van de B-jeugd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten, de club van de verdachten. Nieuwenhuizen had de wedstrijd gevlagd. Er ontstond een vechtpartij op het veld, waarbij de grensrechter onder meer tegen zijn hoofd en nek werd getrapt. Later die dag werd Nieuwenhuizen onwel, hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Heel Nederland was geschokt door het incident.