Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lagere straf voor overvaller Fred Hund

20 december 2013, 15.26 uur · Aangepast 21 december 2013, 14.05 uur

Soufiane B., die in 2010 juwelier Fred Hund doodschoot, heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen.

Eerder werd B. veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar, nu is dat 15 jaar. Het verschil zit in twee andere aanklachten, waar het hof B. nu heeft van vrijgesproken. Dan gaat het onder andere om een overval op een seksclub. Hiervoor was volgens het hof te weinig 'ondubbelzinnig bewijs'.

Het bewijs voor de gekwalificeerde doodslag op Hund bestaat uit dna-sporen die zijn gevonden op een sportschoen en een boodschappentas die door de daders in de winkel zijn achtergelaten. Op de schoen zijn weliswaar ook sporen van andere, onbekend gebleven personen gevonden, maar volgens het hof was de hoeveelheid van B. afkomstig DNA dermate hoog dat hij de reguliere drager van het schoeisel moet zijn geweest. Het is onaannemelijk dat iemand anders de schoen op de dag van de overval aan heeft gehad, aldus de rechter.

B.'s mededader is tot dusver niet gepakt. Het is onduidelijk wie de dodelijke kogel in de buik van Hund heeft afgevuurd. Voor het hof maakt dat niet uit: de ene dader heeft geroepen 'Schiet hem, schiet hem!', de ander heeft het schot gelost. Dat komt neer op een nauwe samenwerking die beide daders schuldig maken aan de doodslag.