Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coffeeshophouders stappen naar de rechter

22 december 2013, 21.54 uur · Aangepast 24 januari 2014, 23.24 uur

Een groot aantal coffeeshops spant een rechtszaak aan tegen de gemeente. Als het aan burgemeester van der Laan ligt gaan de coffeeshops per 1 januari later open, om zes uur 's avonds in plaats van tien uur 's ochtends.

De eigenaren zeggen dat de regel onrechtmatig is en drastische gevolgen heeft voor hun zaak. De coffeeshops waar het om gaat vallen onder het afstandscriteruim. Zij zitten op 250 meter of minder van een middelbare-of MBO school en moeten binnen enkele jaren hun vergunning inleveren. Van der Laan wil dat de coffeeshops niet open zijn als er jongeren op school zitten. De eigenaren van de coffeeshops willen daar een stokje voor steken.

Rechtszaak

'Ik denk dat we een goede kans maken omdat er geen overgangstermijn is gegeven. En de maatregel voor beperkte openingstijden echt uit de lucht is komen vallen. Normaal moet je voldoende tijd krijgen om je bedrijvigheid aan te passen. je moet personeel ontslaan en daar heeft de burgemeester geen tijd voor gegeven', aldus de advocaat van de coffeeshops Maurice Veldman.

Van der Laan

Op 23 januari zal de rechter uitspraak doen. Totdat het zover is mogen de coffeeshops gewoon openblijven laat burgemeester Van der Laan via zijn woordvoerder weten.