Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijstandsgerechtigden doen 'nutteloos en vernederend' werk

24 december 2013, 17.59 uur · Aangepast 27 december 2013, 16.12 uur

Ruim drieduizend bijstandsgerechtigden moeten in Amsterdam 32 uur per week onbetaald werk verrichten. Ze moeten schoenen poetsen, nietjes verwijderen en afwassen. Zelf noemen ze het werk zinloos en vernederend.

De Dienst Werk en Inkomen (DWI) zegt de bijstandsgerechtigden zogenaamde werknemersvaardigheden bij te willen brengen, dat staat vandaag in de Volkskrant. Ze moeten volgens het DWI bijvoorbeeld leren om op tijd te komen, zich aan afspraken houden en samen te werken met collega's.

Doorgeschoten
Maar volgens de Groningse hoogleraar arbeidsrecht Gijsbert Vonk schiet Amsterdam te ver door. Volgens Vonk lijkt het in de stad alsof mensen gestraft worden voor het feit dat ze bijstandsgerechtigd zijn. Hij vindt dat de grens tussen een taakstraffen en dit soort onbetaald werk vervaagt.

De bijstandsgerechtigden die de Volkskrant sprak willen allemaal graag aan het werk maar zijn niet te spreken over de werkzaamheden die ze nu moeten doen. Zij zien dossierpagina's tellen, strijken, schoenen poetsen of takken opruimen niet als een stap richting een betaalde baan.

Korting uitkering
Maar een keus hebben ze niet. Wanneer iemand niet volledig meewerkt kan DWI diegene korten op zijn of haar uitkering. In de eerste negen maanden van 2013 legde DWI al bijna 1300 van dit soort kortingen op.

In Amsterdam zijn 40.000 bijstandsgerechtigden. Meer dan 3.000 van hen doen onbetaald werk als onderdeel van hun reïntegratie.