Politiek

NL
V

Wiebes: 'Straks niet helm op, helm af door de stad'

15 januari 2014, 17.48 uur · Aangepast 17 januari 2014, 18.00 uur

Een helmplicht voor snorscooters en verplicht naar de rijweg. Burgemeester van der Laan en verkeerswethouder Eric Wiebes willen het graag, maar ze zijn teruggefloten door minister Schultz van Hagen.

Zij schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer namelijk dat ze zo'n helmplicht in Nederland niet wil invoeren. Toch ziet wethouder Wiebes nog mogelijkheden om scooterrijders met helm van het fietspad te weren. Maar dan alleen in bepaalde delen van Amsterdam. 

'Wij vragen ook niet om een landelijke helmplicht', stelt Wiebes woensdag. 'Minister Schultz schrijft onder meer dat het wél mogelijk is om de wet zo aan te passen dat er lokaal een helmplicht ingevoerd kan worden. Dat is precies wat Amsterdam wil'.

'Niet helm op, helm af'
De brief van Schultz laat onder meer ruimte om een helmplicht in te voeren in delen van de stad. 'We willen maatwerk', zegt Wiebes. 'En daar voeren we nu gesprekken over. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat je straks helm op, helm af op reis moet. We moeten het dus slim doen en de gebieden zo afbakenen dat ze voor de scooterrijder te behappen zijn, maar ook hanteerbaar voor de politie.'

Helmplicht 
Amsterdam wil al langere tijd een helmplicht invoeren zodat snorfietsers op de gewone weg kunnen rijden. Daardoor zouden fietsers minder last hebben van de snorscooters. Zonder een helm op is het volgens Wiebes echter te gevaarlijk voor snorfietsers, die hooguit 25 kilometer per uur mogen rijden, om zich tussen het snellere autoverkeer te begeven.