Start van hoofdcontent

Stad

nl

Live: Zaak-Badr Hari. OM zegt genoeg bewijs te hebben

22 januari 2014, 16.31 uur · Aangepast 25 januari 2014, 11.07 uur

Vechtsporter Badr Hari staat vanaf woensdag weer voor de rechtbank in Amsterdam, op verdenking van het plegen van een serie geweldsmisdrijven.

15.20 uur: OM zegt genoeg gewijs te hebben
Voor de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens Sensation 2012 door Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. is voldoende bewijs. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie. Het OM is begonnen aan zijn slotbetoog.

OvJ somt in requisitoir nu allerlei getuigen op die verklaren dat ze Hari Everink hebben zien mishandelen. En niet zo'n beetje ook.

— Mark Schrader (@markschrader) January 22, 2014

13.06 uur: De advocaat van Ferhat Y. is ziek
De advocaat van Ferhat Y., , mede-verdachte van Hari, is ziek en morgen niet in staat om morgen pleidooi te houden. Daarom vraagt een kantoorgenoot de zaak-Sensation aan te houden.

De advocaat van Ferhat Y. mag maandag de 27e pleidooi houden ipv morgen. Beetje extra tijd. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) January 22, 2014
12.40 uur: Verzoek verdediging afgewezen
Na een tweede, lange, schorsing heeft de rechter het verzoek van de verdediging van Hari om Koen Everink te horen naast zich neergelegd. Het Openbaar Ministerie kan de strafeis dus vandaag bekendmaken.

Zaak kan dus verder. Vanmiddag dus de strafeis van het Openbaar Ministerie. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) January 22, 2014

De rijksrecherche heeft vastgesteld dat Everink het dossier heeft gegeven aan een journalist van Brandpunt Reporter. Everink zegt dat de journalist hem heeft misleid. Ficq gelooft dat niet; zij denkt dat Everink heeft meegewerkt aan een 'schaduwonderzoek' van de journalist. Op die manier zou hij betrokken zijn bij een poging een anoniem gebleven getuige te beïnvloeden.

Volgens de rechtbank is er 'geen begin van aannemelijkheid' voor die stelling. De motieven van Everink om het dossier aan een journalist te geven zeggen niets over de betrouwbaarheid van zijn verklaringen over de zaak zelf, aldus de rechter.

11.05 uur: Moet Everink gehoord worden?
De advocaat van Badr Hari, Bénédicte Ficq, wil dat zakenman Koen Everink gehoord wordt. Er zijn volgens haar 'Zwaarwegende aanwijzingen dat Everink zich actief bemoeide met opsporingsonderzoek'.

Na een korte schorsing geeft de Officier van Justitie aan niks te zien in het verzoek van Ficq. Als de rechtbank echter besluit dat Everink gehoord moet worden, wordt er vandaag géén strafeis bekend gemaakt. 

Als de rechtbank verzoek van Ficq inwilligt, zal het OM pas na het verhoren van de getuigen beginnen aan het requisitoir. #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) January 22, 2014

10.04 uur: Badr zwijgt
Video: Bij aankomst bij de rechtbank zwijgt Badr Hari. Er is opnieuw veel pers.

09:46 uur: Everik claimt te zijn misleid
Koen Everink, slachtoffer in de zaak-Badr Hari, voelt zich misleid door journalist Dirk Bayens. Dat blijkt uit de verklaring die Everink heeft afgelegd in het onderzoek dat de rijksrecherche heeft gedaan naar het lekken van het strafdossier.

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland las de verklaring woensdag voor bij de hervatting van het proces. Everink voelt zich beetgenomen, omdat Bayens hem zou hebben gezegd dat hij het dossier nodig had om een getuige over te halen alsnog te gaan verklaren. Dat bleek niet waar, meent Everink.

@MenkoArends Everink is er kapot van. Is aan het bijkomen in Australië overigens

— Mark Schrader (@markschrader) 22 januari 2014

09.02 uur: 'Chaos bij binnenkomst'
De zaak belooft het door Hari gevreesde mediacircus te worden. Bij binnenkomst gaat er een cameraman onderuit.

Badr Hari is binnen. Chaos bij binnenkomst, cameraman onderuit. Ficq: 'Circus Renz' #badrhari

— Mark Schrader (@markschrader) January 22, 2014


07. 05 uur: Zaak hervat
In oktober legde de rechtbank het proces tijdelijk stil, in verband met een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van het strafdossier. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, hoort Hari woensdag de strafeis.

Koen Everink
Justitie verdenkt Hari (29) onder meer van een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink. Die werd tijdens dancefeest Sensation in juli 2012 zwaar mishandeld in een skybox van de Arena. Everink (39) liep ernstig letsel op. Ferhat Y. is medeverdachte in deze zaak. Hari was op de bewuste avond in het gezelschap van zijn vriendin Estelle Cruijff.

Voor de rechter koos Hari ervoor zich te beroepen op zijn zwijgrecht, naar eigen zeggen om degenen die hem van zijn voetstuk willen zien vallen, niet verder te 'voeden'. Y. heeft verklaard dat hij Everink juist heeft willen helpen.

Hari's advocate wil onder anderen Everink horen over het lekken van het dossier. Volgens de rijksrecherche heeft hij hierin de hand gehad. Voor het restant van het proces zijn nog enkele dagen uitgetrokken.

Verslag
De zaak wordt woensdag en donderdag vervolgd. AT5-verslaggever Mark Schrader (
@markschrader) zal aanwezig zijn en twitteren over de gebeurtenissen in de zaal.