Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Scam City gebruikte nep-zakkenrollers in Amsterdamse aflevering'

22 januari 2014, 14.51 uur · Aangepast 24 januari 2014, 12.51 uur

Het door National Geographic uitgezonden programma Scam City heeft acteurs ingezet om zakkenrollers te spelen.

Dit werd woensdagmiddag duidelijk tijdens het mondelinge vragenuur in de gemeenteraad. VVD-raadslid Robert Flos had vragen gesteld over een roversbende die onlangs twee keer in een week werd aangehouden. Burgemeester Van der Laan liet hierop weten een gesprek te hebben gevoerd met de Roemeense ambassadeur. Die heeft 'alle hulp' toegezegd bij het aanpakken van dit probleem, aldus Van der Laan. 

Scam City blijkt nep
Opvallend is ook dat Van der Laan liet weten dat omroep National Geographic acht herhalingen van het programma Scam City heeft geschrapt. In het programma, dat de onderwereld in een stad blootlegt, was Amsterdam onlangs aan de beurt. Inmiddels is duidelijk geworden dat het programma gebruik heeft gemaakt van acteurs, die criminelen speelden.  

Opmerkelijk...ook in Scamcity, programma van National Geographic waren beelden van roversbende's amsterdam...maar bleken ingehuurde acteurs

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) January 22, 2014

Verborgen camera
Het programma laat zien hoe oplichters, zakkenrollers en andere criminelen in verschillende wereldsteden te werk gaan en wijdde begin deze maand een aflevering aan Amsterdam. Daarin werd onder meer met een verborgen camera vastgelegd hoe criminelen zich voordeden als agenten om nietsvermoedende slachtoffers staande te houden en hen vervolgens te kunnen beroven van hun portemonnee.

Het zou gaan om georganiseerde bendes van voornamelijk Oost-Europese criminelen die het op toeristen hebben voorzien. De burgemeester zei woensdag dat hij en de politie zich niet in het geschetste beeld herkenden. 'We hebben onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat National Geographic mensen die in de uitzending optraden als criminelen heeft betaald', aldus Van der Laan.

Frank Buis 
Het was overigens cameraman Frank Buis die de fraude van Scam City als eerste in de gaten had.  

Cameraman Frank Buis ontdekte het bedrog van National Geographic als eerste: 'zakkenrollerij van twee kanten gefilmd, kan niet!'

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) January 22, 2014

National Geographic: 'Geen acteurs, wel betaald'
Een woordvoerder van National Geographic ontkent dat er acteurs zijn ingehuurd, maar bevestigt de betaling. 'Bij Scam City Amsterdam is geen gebruik gemaakt van acteurs. De mensen die in beeld komen, zijn echte criminelen. Sommigen zijn, zoals gebruikelijk in de tv-wereld, na de opnames gecompenseerd.' 

Hoeveel er is betaald, kan hij niet zeggen. 'Het gaat om kleine vergoedingen.' Volgens de zender hoort dat bij het format van Scam City. De zender doet na kritiek van de gemeente Amsterdam wel onderzoek naar de werkwijze van de makers van het programma. In afwachting daarvan zijn de herhalingen van Scam City Amsterdam uit het uitzendschema gehaald.