Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grootschalige examenfraude bij ROC Amsterdam

29 januari 2014, 08.04 uur · Aangepast 31 januari 2014, 08.15 uur

Bij ROC Amsterdam zijn gestolen schoolexamens via sms en WhatsApp te koop aangeboden.

De school heeft een recherchebureau ingeschakeld om de fraudezaak te onderzoeken na een anonieme tip over malversaties. Die kwam binnen de dag voor het examen. Daarop is er een vraag toegevoegd aan het examen, die beduidend slechter gemaakt werd dan de andere vragen.

De Onderwijsinspectie is hierover geïnformeerd. Dat meldde een woordvoerder van de inspectie woensdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

10 i.p.v. 6
De school constateerde de fraude, nadat bleek dat het gemiddelde van de cijfers hoger lag dan gebruikelijk. Eerder gemaakte deelexamens van hetzelfde vak bleken na inspectie verdacht goed gemaakt te zijn.

Ook die deelexamens moeten over. 'Het waren extreme uitslagen', aldus de woordvoerster. 'Iemand die normaal alleen maar zesjes haalde, had nu een 10.'

400 gedupeerden
Examens van vier verschillende vakken zijn ongeldig verklaard. Zeker 400 leerlingen van de opleiding Juridische Dienstverlening zijn gedupeerd.In totaal moeten er 825 nieuwe examens worden afgenomen.

Uit interviews met medewerkers, docenten en leerlingen moet blijken hoeveel personen betrokken zijn bij het stelen en verspreiden van de examens. Afhankelijk van de uitslag, gaat de school over op aangifte. Gedupeerde leerlingen kunnen donderdag en vrijdag hun examens opnieuw maken. 

Schoolexamens
Het gaat niet om centrale, maar over schoolexamens. Het is dus de school die dit probleem moet oplossen, want scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het goed en ordentelijk verlopen van schoolexamens.

Volg jij een opleiding aan het ROC in Zuid en moet jij door de fraude nu je examen opnieuw doen? Wij zijn benieuwd naar je verhaal, mail ons op [email protected] of bel naar 020-555 11 55.