Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verkoper valse werken Heyboer moet voor rechter komen

31 januari 2014, 17.31 uur · Aangepast 1 februari 2014, 11.04 uur

Een 71-jarige man die vervalste werken van kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) aan twee Amsterdamse galeriehouders heeft verkocht, moet voor de rechter komen.

Justitie deed onlangs onderzoek naar circa 180 etsen die bij de twee kunsthandelaren in beslag waren genomen. Het OM concludeerde dat de werken 'hoogstwaarschijnlijk' vervalsingen betreffen.

De galeriehouders worden niet vervolgd. Volgens justitie hebben de kunsthandelaren niet ,,bewust'' vervalste werken verkocht. Zij krijgen de etsen ook terug, omdat enkel het bezit van de werken niet strafbaar is.

Het OM begon in 2012 een onderzoek naar de echtheid van de etsen die aan Heyboer werden toegeschreven. Dat gebeurde nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, aangifte hadden gedaan.

Niet-bestaande collectie
De galeriehouders beweerden altijd dat de werken afkomstig waren uit de nalatenschap van de Haarlemse kunsthandelaar Josef Santen, die in de jaren '50 bevriend was met Heyboer. Deze zogeheten Santen-collectie heeft echter nooit bestaan, stelde justitie vast.

De datum van de rechtszaak is nog niet bekend. De verdachte zit niet vast.