Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffer gijzeling vergevingsgezind en schudt daders de hand

10 februari 2014, 19.10 uur · Aangepast 12 februari 2014, 19.15 uur

Twee minderjarige jongens staan vandaag voor de rechtbank, ze worden onder andere verdacht van het gijzelen van een man en een overval op een snackbar in Nieuw-Vennep vorig jaar mei.

De destijds 17-jarige Amsterdammers beroofden een snackbar in Nieuw-Vennep. Op de vlucht voor de politie verschansten ze zich in een woning en gijzelden de bewoner. De politie omsingelde het huis, waarop een van de jongens met de gijzelaar naar buiten kwam en hem onder schot hield. Een agent schoot de jongen uiteindelijk neer.

Meerdere overvallen
Maar dat zijn niet de enige feiten waarvan ze verdacht worden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de twee van het plegen van meerdere overvallen binnen korte tijd, samen dan wel apart van elkaar. Zo zouden ze op 9 mei vorig jaar restaurant Steiger1 in Zeeburg hebben overvallen, een paar dagen daarna zouden ze de Albert Heijn op de Oostelijke Handelskade hebben overvallen. 

Opvallend is dat de zitting vandaag openbaar is, normaal gesproken vinden strafzaken tegen minderjarigen achter gesloten deuren plaats. 

UPDATE: 'Geen herinnering'
'Ik was in paniek. Ik dacht waar ben je mee bezig. Opeens zat ik in een gijzeling. Verder kan ik me er weinig van herinneren'. Dat zei de 18-jarige Shaldon V. maandag over de gijzeling in Nieuw-Vennep.

De twee verdachten hebben verder niet veel gezegd en beriepen zich vooral op hun zwijgrecht. V. zei zich wel te schamen. 'Ik hoop dat hij (de gijzelaar) het een plekje kan geven.'

De bewoner die zelf ook aan het woord kwam, zei dat hij en zijn kinderen sindsdien altijd bang zijn, maar dat hij de jongens wil vergeven, waarna hij ze een hand gaf.