Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gelijk toelatingsbeleid voor basisscholen

13 februari 2014, 10.48 uur · Aangepast 13 februari 2014, 16.40 uur · Foto: Emma op het Veld

Vanaf schooljaar 2015-2016 wordt het toelatingsbeleid basisscholen in de stad gelijk. Ouders die hun kind aanmelden krijgen voorrang in hun eigen woonwijk.

Dat hebben de besturen van de basisscholen, verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg Amsterdam met instemming van wethouder Pieter Hilhorst (PvdA, onderwijs) besloten. Het stadsbrede, uniforme toelatingsbeleid moet een einde maken aan gesjoemel met de toelating van kinderen tot basisscholen. 

Ouders melden vanaf schooljaar 2015-2016 hun kind aan bij de basisschool van eerste voorkeur. Daarnaast geven zij in volgorde van voorkeur meerdere scholen aan, waarbij geldt dat kinderen voorrang krijgen op minimaal zes scholen in de directe woonomgeving.

Voorrang
Kinderen die al een ouder broertje of zusje op de school hebben, worden sowieso geplaatst. Vervolgens komen kinderen die al naar de school gaan voor voor- of vroegschoolse educatie óf omdat de school uitmaakt van een Integraal Kind Centrum. Dan gaat het om kinderen die extra begeleiding nodig hebben vanwege bijvoorbeeld een taalachterstand.

Dan komen kinderen waarvan tenminste één ouder een dienstverband voor onbepaalde tijd heeft op de school.Daarna volgen kinderen die in de buurt van de school wonen en dus voorrang hebben. Overige plekken worden verdeeld onder kinderen die verder van de scholen af wonen.

Redelijke afstand
Doel van het beleid is ouders een zo hoog mogelijke plaats van voorkeur aan te bieden, binnen een redelijke afstand van het huisadres.Het toelatingsbeleid gaat voor alle 210 basisscholen is de stad gelden. De afgelopen jaren is op 105 scholen al een proef gedaan met het beleid.